Tipi izdelkov v Magentu

V Magentu se pri ustvarjanju novega produkta uporabniki včasih ustrašijo prvega koraka: kateri tip produkta naj izberem? Primer dodajanja novega izdelka je prikazan na zgornji naslovni sliki.

Izbiramo lahko torej med šestimi tipi produktov:

  • Enostaven produkt (ang. Simple product)
  • Skupinski izdelek (ang. Grouped product)
  • Nastavljiv izdelek (ang. Configurable product)
  • Virtualen izdelek (ang. Virtual product)
  • Povezava izdelka (ang. Bundle product)
  • Izdelek za prenos (ang. Downloadable product)

Spodaj bomo opisali razlike med izdelki ter navedli tipičen primer uporabe.

Enostaven izdelek (Simple product)

Enostaven produkt je najosnovnejši tip produkta, ki nima različnih dimenzij ali barv, ampak obstaja samo v eni varianti. Primer je lahko motorno olje, ki ima samo en tip pakiranja ali embalaže.

Skupinski izdelek (Grouped product)

Skupinski izdelek je napreden tip produkta, kjer lahko združujemo več produktov, ki se drugače prodajajo tudi samostojno. Kot primer lahko vzamemo komplet za servis pri avtomobilu, kjer dodamo v skupinski izdelek skupaj motorno olje in filter olja. Tako se nam ob nakupu skupinskega izdelka pravilno uravnava zaloga.

Nastavljiv izdelek (Configurable product)

Nastavljiv izdelek se uporablja tam, kjer prodajamo več izvedb oziroma variant identičnega produkta. Če ostanemo pri motornem olju je lahko nastavljiv izdelek isto motorno olje v več različnih pakiranjih (recimo 1l, 5l, 60l). V spletni trgovini bo to uporabnik videl kot en sam izdelek, dejansko bodo pa štirje izdelki:

  • Trije izdelki tipa »enostaven izdelek«
  • En nastavljiv izdelek, kjer vse tri enostavne izdelke povežemo.

Pomembno je, da pri vsaki varianti enostavnega izdelka nastavimo, da izdelek samostojno ni viden v trgovini. Več prikazuje spodnja slika:
configurable_product_vidnost[1]

 

Virtualen izdelek (Virtual product)

Virtualen produkt je primeren za uporabo takrat, ko ne gre za prodajo fizičnega izdelka, ali izdelka, ko ne potrebujemo prenosa iz spleta (recimo programska oprema).
Primer je lahko zakup SMS kreditov, uporabniških licenc, itd.

Povezan izdelek (Bundle product)

Povezan produkt (lahko bi rekli tudi komplet ali skupek) je namenjen prodaji nekega kompleta določenih produktov. Primer bi bil lahko nakup osebnega računalnika, kjer je potrebna izbira med posameznimi komponentami (procesor, matična plošča, trdi disk, itd).
Podprta so tudi različna vnosna polja pri vsakem delu tega produkta, recimo izbirni gumb, izbirni seznam.

Izdelek za prenos (Downloadable product)

Izdelek za prenos je tip produkta, ki je namenjen elektronskemu prevzemu (prenosu). Primer je lahko nakup programske opreme, kjer je po zaključenem plačilu produkt na voljo uporabniku za prenos. Lahko se uporablja tudi za prenos kupljenih glasbenih ali slikovnih datotek (npr. istockphoto, shutterstock, itd).

phone

Tel.: 0590 53 901
E-mail: info@ms3.si
Dolenjska cesta 242b, 1000 Ljubljana

Kako vam lahko pomagamo?