WordPress 4.6

wp_4.6

Okrog 16. avgusta lahko pričakujemo izid WordPressa različice 4.6. Kot pove že oznaka različice z enim decimalnim mestom, gre za večjo (major) različico. Ta poleg varnostnih popravkov in odprave hroščev prinaša tudi funkcionalne spremembe, ki jih bomo lahko uporabili na spletnih straneh.

Različica je za neučakane že sedaj na voljo kot beta, kar pomeni, da lahko WordPress 4.6 izide z nekoliko drugačnim naborom funkcionalnosti.

 


Nov način posodobitev – Shiny Updates

Že nekaj časa lahko vtičnike posodabljamo brez preusmeritve spletne strani, kar nam je zelo olajšalo posodabljanje več vtičnikov na enkrat.

Z različico 4.6 gre WordPress še korak dlje, saj ponuja tudi namestitve vtičnikov in posodobitve tem na podoben način – vse se zgodi brez preusmeritve in zato tudi hitreje in uporabniku prijazneje.

 


Sistemska tipografija v administraciji strani

sistemska_tipografija

Trenutno WordPress administracijo strani enotno prikazuje v tipografiji Open Sans. Vir za tipografijo je zunanji, kar lahko pomeni nekoliko počasnejše nalaganje administracije.

Odslej se WordPress (ponovno) zanaša na sistemske tipografije, posledično se bo administracija spletnih strani na vsaki platformi lahko prikazovala nekoliko drugače. Razvijalci spletnih strani lahko na željo naročnikov še vedno poskrbijo za enoten prikaz administracije preko različnih naprav.

 


Izboljšave urejevalnika

V urejevalniku podstrani, prispevkov in drugih podatkov uporabniki WordPress spletnih strani preživijo največ časa. Spremembe urejevalnika so zato najbolj opazne in imajo tudi višjo prioriteto.

Ena izmed sprememb je obravnava samodejnega shranjevanja različic. Če je uporabnik različice onemogočil, je to doslej vplivalo tudi na obnavljanje iz samodejno shranjene različice. WordPress 4.6 odpravlja to pomanjkljivost, saj lahko uporabniki različico obnovijo iz varnostne kopije brskalnika.

Druga sprememba je prav tako zelo dobrodošla nova funkcionalnost. Ko uporabnik med besedilo dodaja povezave, urejevalnik takoj preveri njihovo veljavnost in v primeru nepravilne povezave to obarva in obkroži z rdečo.

napacen-link

 


Za razvijalce

WordPress 4.6 prinaša standardizirano funkcijo register_meta() ter prenovljene razrede WP_Post_Type, WP_Term_Query, WP_Site_Query in WP_Network_Query.

Čeprav tehnične spremembe zanimajo zgolj razvijalce WordPress spletnih strani, se to hitro prenese v lažji in posledično cenejši razvoj spletnih strani. Dobrodošlo torej za vse, ki se odločate za izdelavo ali prenovo spletne strani na platformi WordPress.

 

phone

Tel.: 0590 53 901
E-mail: info@ms3.si
Ulica miru 21, 1000 Ljubljana

Kako vam lahko pomagamo?