Kako izdelamo WordPress spletno stran?

Spletna stran je zelo relativen pojem, najdemo namreč vse od zelo preprostih vizitk, do razvejanih in funkcionalno ter oblikovno zahtevnih spletnih mest. Za kvalitetno izdelavo spletne strani, tudi če je ta preprostejša, je potrebno kar precej ur dela.

Trditev, da se spletno stran izdela le z nekaj kliki skozi namestitev WordPressa, žal ne drži. Preprosto spletno stran s privzeto temo »Twenty Sixteen« res dobimo že z namestitvijo platforme, ampak je to običajno dovolj le za kakšne osebne bloge, za podjetja pa ne pride v poštev.

Začetniki se lahko poslužijo tudi namestitve brezplačnih tem, večina funkcionalnih in oblikovnih predelav pa zahteva poseg v programsko kodo.

 

Izdelava spletne strani

Postavitev spletne strani je vse kaj drugega kot le tehnična postavitev datotek na strežniku. Začne se pri dobro razdelani ideji, kaj želimo s spletno stranjo doseči in izbiro tehničnih in vizualnih orodij, ki nam te cilje omogočijo. Ključno vlogo igra tudi dizajn spletne strani, ki se mora ujemati s celostno grafično podobo podjetja ali blagovne znamke.

 

Namestitev WordPressa

Na strežnik namestimo zadnjo različico sistema WordPress.

 

Namestitev vtičnikov (ang. plugins)

Kopica nepotrebnih vtičnikov je slaba izbira na vaši spletni strani iz treh razlogov:

  1. Hitrost: Nekateri vtičniki lahko stran upočasnijo
  2. Varnost: Večina vdorov v spletne strani WordPress se zgodi zaradi neposodabljanja vtičnikov. Svetujemo vam, da spletno stran redno vzdržujete, lahko pa seveda to za vas delamo mi, več o tem tukaj.
  3. Kompatibilnost: Nekateri vtičniki niso združljivi med seboj, drugi niso združljivi s trenutno nameščeno različico WordPressa. Več kot jih imamo, težje je navigirati med temi omejitvami. Ne smemo pozabiti, da se ta problem lahko pokaže šele kasneje, ko se določeni deli spletne strani posodabljajo.

Zaradi zgornjih razlogov se pri projektih držimo preverjenih vtičnikov, nepotrebne pa odstranimo.

 

Priprava oblikovne teme spletne strani

Temo spletne strani v WordPressu vedno zasnujemo kot podedovano temo glavne teme,  saj s tem veliko lažje obvladujemo prihodnje posodobitve glavne teme in ohranjamo varnost spletne strani. Tudi za nadaljnji razvoj je tak pristop bolj smiselen, ker imamo vse spremembe teme na enem mestu.

Tema ni zgolj vizualni prikaz, ampak veliko več kot to. V temi je vključenih kup funkcionalnosti spletne strani. Upoštevati moramo vse nestandardne želje naročnika, ki pogosto predstavljajo glavnino projekta tako časovno kot tudi po zahtevnosti.

Ne smemo pozabiti na pogled za mobilne naprave, ki za optimalen prikaz pogosto zahteva dodatno delo in testiranje.

 

Vnos vsebin na spletno stran

Ko je oblika izdelana, je čas za vnos vsebin. Če gre za novo spletno stran, se vsebine pripravijo na novo, sicer pa običajno sledi prenos vsebin iz stare spletne strani z morebitnimi dopolnitvami.

 

Zaključno testiranje in objava

V zadnjem koraku testiramo celotno delovanje spletne strani, odpiranje podstrani, klikanje na vse povezave ter oddajo podatkov preko obrazcev za povpraševanje na spletni strani. Še enkrat preverimo obnašanje spletne strani na mobilnih napravah, zlasti ker so sedaj dodane vse končne vsebine.

Ko je delovanje preverjeno, se spletno stran preseli iz razvojnega strežnika na strežnik, kjer bo stran gostovala. Poveže se jo z domeno, preko katere bo dostopna, ter domeno obrne na ta strežnik – in že smo s spletno stranjo »v živo«.

phone

Tel.: 0590 53 901
E-mail: info@ms3.si
Ulica miru 21, 1000 Ljubljana

Kako vam lahko pomagamo?