WordPress: Kaj so »shortcodes«?

Vsi, ki delamo z WordPressom se srečujemo s pojmom »shortcode«. Oglejmo si kaj točno shortcode je in kaj nam omogoča.

Kot pove že poimenovanje: shortcode je okrajšana programska koda, s katero lahko z minimalno programske kode poskrbimo za prikaz specifičnega elementa. Pri delu s spletnimi vsebinami gre večinoma za vnos teksta ali slikovnega materiala, za kar je v WordPressu že odlično poskrbljeno. Včasih pa naletimo na zahtevo, da določene vsebine prikažemo vizualno drugače, mogoče z vključenim gibanjem ali pa gre za prikaz podatkov, ki jih pridobimo iz kakšnega drugega vira.

Za uporabo shortcode ni potrebno nikakršno programersko znanje, saj nam že urejevalnik vsebin ponuja te na izbiro.

WordPress ima kar precej shortcodov že vključenih, kot so recimo audio, video, galerija, poglavje, in še precej drugih. Dodatne shortcode je možno dodati preko vtičnikov, ki uporabljajo shortcode API, lahko pa jih popolnoma po meri za vas pripravi razvijalec spletne strani.

Kot primer vzemimo kodo, ki prikaže video posnetek:

[video src="video-source.mp4"]

 

Če bi isti video želeli prikazati direktno s HTML, bi izgledalo nekako tako:

Prihranili smo kar nekaj vrstic. Drži?

Shortcode, dodan z vtičnikom

Če privzete kratke kode niso dovolj, lahko WordPressovo funkcionalnost razširimo z vtičniki. Eden od vtičnikov med drugim omogoča prikaz vsebin v zavihkih. Primer:

[tabs] [tab title="Prvi zavihek"]Vsebina…[/tab] [tab title="Drugi zavihek"]Vsebina…[/tab] [/tabs]
Vsebina prvega zavihka: Nunc vel tellus viverra, rutrum leo non, varius nibh. Cras lobortis facilisis lacus, eu rhoncus erat. Etiam pretium lacinia malesuada.
Vsebina drugega zavihka: Aliquam erat volutpat. Duis quis lectus interdum, tincidunt lacus at, eleifend purus. Cras at lorem rhoncus, lobortis nibh vitae, efficitur diam.

Slajder, ki vsebuje veliko različnih animacij, tekstov, slik in celo dinamičnih podatkov, lahko prikličemo s preprosto vrstico:

[rev_slider primer]

 

Vse nastavitve slajderja pa urejamo na za to namenjenem mestu.

Na podoben način lahko tudi strukturiramo vsebino po širini na polovice, tretjine, četrtine in druge deleže. Tudi za zgornja primera (delitev kode in primera 1/3 in 2/3) je uporabljen shortcode.

 

Shortcode, pripravljen po meri

Na željo stranke se lahko pripravi poljubne shortcode, za različne elemente, ki jih želimo na strani pogosto uporabljati, pri tem pa ohraniti enoten dizajn in obnašanje. Primer takšnega elementa je gumb:

[button url="/izdelava-spletne-strani/"]Spletne strani[/button]

 

Rezultat:

Spletne strani

 

 

Shortcode mi ni preveč všeč. Kaj pa zdaj?

Kratke kode so zelo priročne in nam resnično lahko prihranijo veliko dela. Če pa ste zahtevnejši uporabnik in vam način dela s shortcode-i ni všeč, se vam zato še ni potrebno odpovedati modernim in privlačnim elementom na svoji spletni strani. Za platformo WordPress je namreč mogoče pripraviti tudi popolnoma vizualni urejevalnik. Povprašajte nas.

 

phone

Tel.: 0590 53 901
E-mail: info@ms3.si
Ukmarjeva 2, 1000 Ljubljana

Kako vam lahko pomagamo?